Menu

Aktualności

NOWE, INNOWACYJNE INSTALACJE TECHNOLOGICZNE W KRAJOWEJ SPÓŁCE CUKROWEJ ZLOKALIZOWANE W ODDZIAŁACH KRASNYSTAW I DOBRZELIN

Krajowa Spółka Cukrowa S.A. realizuje kolejny projekt dofinansowany z Funduszy Unii Europejskiej na podstawie umowy zawartej z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju, pt.: „Opracowanie innowacyjnego procesu suszenia wysłodków wykorzystującego ciepło odpadowe i otrzymywanie funkcjonalnych komponentów paszowych w ramach cyrkularnej gospodarki cukrowni” w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój w konkursie pod nazwą AGROTECH.

Projekt jest realizowany w okresie od 17.06.2021 r. do 31.10.2023 r. w ramach Konsorcjum, w skład którego wchodzi Krajowa Spółka Cukrowa S.A. jako Lider oraz Politechnika Łódzka jako Członek Konsorcjum.

·     Łączna wartość Projektu – 39 428 150,00 zł

·     Koszty zadań realizowanych przez KSC S.A. w ramach Projektu – 32 415 000,00 zł, w tym:

- środki własne: 19 449 000,00 zł

- wkład funduszy europejskich w formie dofinansowania NCBR: 12 966 000,00 zł.

Priorytetowe zadanie niniejszego Projektu, to opracowanie innowacyjnej technologii produkcji biokomponentów paszowych, z wykorzystaniem półproduktów i produktów ubocznych przemysłu cukrowniczego. Proces suszenia mokrych, prasowanych wysłodków odbywać się będzie z wykorzystaniem ciepła odpadowego powstającego w produkcji cukru białego, w trójpoziomowej suszarni taśmowej, która na potrzeby zadania powstanie na terenie Oddziału Cukrownia Krasnystaw.

Zakładane efekty z wdrożenia innowacyjnej technologii to:

·       poprawa parametrów paszy poprzez wprowadzenie w procesie produkcji biokomponentów;

·       uzyskanie wyższej jakości substancji odżywczych, dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii suszenia;

·       zgodność z polityką zrównoważonego rozwoju, zmniejszenie emisji CO2 i innych związków do atmosfery, a także wyeliminowanie mazutu - paliwa kopalnianego;

·       dostarczenie produktu o mniejszym poziomie zanieczyszczenia.

 Równoległym zadaniem Projektu będzie także opracowanie innowacyjnej metody granulacji błota podefekosaturacyjnego i budowa doświadczalnej linii technologicznej w Oddziale Cukrownia Dobrzelin. Planuje się zastosowanie granulowanego błota zarówno jako dodatku paszowego dla drobiu oraz jako wartościowego mineralno-organicznego nawozu.

 

 

  • 1111

Banery

Odnośniki

Informacje kontaktowe

Kontakt

Krajowa Grupa Spożywcza S.A.

ul. Kraszewskiego 40

87-100 Toruń

Centrala: tel. +48 56 650 11 00

Sekretariat Zarządu: tel. +48 56 650 11 02

Infolinia dla Akcjonariuszy: tel. + 48 695 007 017

e-mail: sekretariat@kgssa.pl

[obiekt mapy] Lokalizacja na mapie siedziby Krajowej Grupy Spożywczej S.A.
baner toplayer
życzenia świąteczne