-
Ułatwienia dostępu
Ułatwienia dostępu Strona BIP
zobacz nasz BIP-
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka -
Wersje językowe
ENG -
Powiązane strony
Menu
Menu
Aktualności
NOWE, INNOWACYJNE INSTALACJE TECHNOLOGICZNE W KRAJOWEJ SPÓŁCE CUKROWEJ ZLOKALIZOWANE W ODDZIAŁACH KRASNYSTAW I DOBRZELIN
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. realizuje kolejny projekt dofinansowany z Funduszy Unii Europejskiej na podstawie umowy zawartej z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju, pt.: „Opracowanie innowacyjnego procesu suszenia wysłodków wykorzystującego ciepło odpadowe i otrzymywanie funkcjonalnych komponentów paszowych w ramach cyrkularnej gospodarki cukrowni” w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój w konkursie pod nazwą AGROTECH.
Projekt jest realizowany w okresie od 17.06.2021 r. do 31.10.2023 r. w ramach Konsorcjum, w skład którego wchodzi Krajowa Spółka Cukrowa S.A. jako Lider oraz Politechnika Łódzka jako Członek Konsorcjum.
· Łączna wartość Projektu – 39 428 150,00 zł
· Koszty zadań realizowanych przez KSC S.A. w ramach Projektu – 32 415 000,00 zł, w tym:
- środki własne: 19 449 000,00 zł
- wkład funduszy europejskich w formie dofinansowania NCBR: 12 966 000,00 zł.
Priorytetowe zadanie niniejszego Projektu, to opracowanie innowacyjnej technologii produkcji biokomponentów paszowych, z wykorzystaniem półproduktów i produktów ubocznych przemysłu cukrowniczego. Proces suszenia mokrych, prasowanych wysłodków odbywać się będzie z wykorzystaniem ciepła odpadowego powstającego w produkcji cukru białego, w trójpoziomowej suszarni taśmowej, która na potrzeby zadania powstanie na terenie Oddziału Cukrownia Krasnystaw.
Zakładane efekty z wdrożenia innowacyjnej technologii to:
· poprawa parametrów paszy poprzez wprowadzenie w procesie produkcji biokomponentów;
· uzyskanie wyższej jakości substancji odżywczych, dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii suszenia;
· zgodność z polityką zrównoważonego rozwoju, zmniejszenie emisji CO2 i innych związków do atmosfery, a także wyeliminowanie mazutu - paliwa kopalnianego;
· dostarczenie produktu o mniejszym poziomie zanieczyszczenia.
Równoległym zadaniem Projektu będzie także opracowanie innowacyjnej metody granulacji błota podefekosaturacyjnego i budowa doświadczalnej linii technologicznej w Oddziale Cukrownia Dobrzelin. Planuje się zastosowanie granulowanego błota zarówno jako dodatku paszowego dla drobiu oraz jako wartościowego mineralno-organicznego nawozu.
Banery
Odnośniki
Informacje kontaktowe
Kontakt
Krajowa Grupa Spożywcza S.A. ul. Kraszewskiego 40 87-100 Toruń |
Centrala: tel. +48 56 650 11 00 Sekretariat Zarządu: tel. +48 56 650 11 02 Infolinia dla Akcjonariuszy: tel. + 48 695 007 017 |
e-mail: sekretariat@kgssa.pl |